Hvorfor kan ikke smerte måles i grad av handling?

Jeg går rundt i byen. Kanskje i et annet land til og med. Plutselig ser jeg en jeg kjenner, helt tilfeldig. Jeg tenker "Gud, for en liten verden vi lever i"- en frase vi alle har vært borti fra tid til annen. I Oslo er alle koblet til hverandre på ett eller annet vis, og det føles som at den store verden vi trodde vi levde i da vi var små, har krympet med tiden. Vi alle går rundt i vår egen lille boble. Og alle har en fortid. Men hvor bra er egentlig denne fortiden? Jeg er i en forsamling.. først den ene, så fler.. En etter en begynner de å dele sine livshistorier. Til en fremmede vil det være solskinnsdager, til nære vil det være deres mørke hemmeligheter og grusomme fortid. Alle har en fortid. Jeg sitter og ser utover forsamlingen, tenker.. hvorfor har alle det så vondt? Kanskje ikke akkurat nå, men fortiden er sår.

Jeg bærer på bortgjemt smerte jeg også. Men den er så fjern at jeg ikke vil dele. Ser den lysets dager, vil den bare åpne mine grodde sting. Det er best å bare la fortiden være gjemt. Hvertfall for nå. Der sårer den hvertfall ikke den som glemte. Mens jeg sitter å hører på ulike historier klarer jeg ikke slutte å tenke på at alle har det vondt, alle har noe å dele. Alt fra den vonde smerten av å grue seg til en eksamen de ikke er forberedt til, til å bli mishandlet hjemme. Handlingene er ulike, men smertene kan være like vonde å bære. Er det derfor vi deler? For å slippe å bære på smerten alene?

En gutt i et land der det er krig, opplever bomber, drap, tap og mange fler utenkelige hendelser. Men for han, er det den verden han lever i. For han finnes det ingen ting annet. Og den smerten han sitter inne med er en smerte han deler med tusener andre i hans samfunn. Alle vet hvordan han har det fordi de sitter på samme smerten. De har blitt vant med å leve i frykt og redsel. Han er sulten. Hver dag er en kamp om å overleve, og det lille han får i seg av næring er ikke nok. Han er redd for å dø, men håpet sitter fremdeles i han. Kanskje det en dag vil ta slutt, kanskje overlever han i dag. Men han kan ikke gjøre annet enn å ta en dag av gangen.

På den andre siden av jorden er det en annet barn som har smerte. En liten jente. Hun lever i en annen type krig. En krig om å se best ut. Hun sliter med selvbildet og spiseforstyrrelser. Hun lever i en verden hvor man skal være perfekt. Hver dag ser hun seg i speilet og ser en svær hval. Det er ikke det alle andre ser, men hun ser det. Hun er helt alene om dette. Det er hvertfall det hun tenker. For alle vennindene er er tynne. Hver gang hun skal spise får hun en klump i magen. Hun vil ikke, men hun må. Hun ser en pistol faren har i skuffen. Og vi vet hva hun tenker. Smerten hun bærer på er for vanskelig å sitte inne med. Hun vil dø. Kanskje ikke dø, dø. Men hun vil leve i en annens kropp. En som har den kroppen hun ønsker. Men det er ikke mulig. 

Sett fra utsiden ville man kanskje sagt at det uten tvil er gutten som har det verst. Det er han som har sterkere smerte. Men hva vet vi? Det går faktisk ikke an å måle sin egen smerte med en annens. For det er kun du som vet hvordan du har det. Andre kan ha det lignende. Relatere seg til deg. Men å måle smerte ut i fra handling er så og si umulig. Folk håndterer ting forskjellig. Vondt for meg, trenger ikke være vondt for deg. Vi mennesker har lett for å synes synd på oss selv, og tror hele verden handler om oss. Alt vi gjør i hverdagen kan virke så utrolig viktig, og hver minste detalje blir blåst opp til kjempe store ting. Men hvis vi zoomer ut enkeltindivdet, og ser jorden fra verdensrommet. Så ser vi ikke mennesket engang. Vi ser bare en planet som trenger å jobbe sammen i felleskap for å fungere. Så neste gang du møter en som vil dele sin smerte, ikke prøv å konkurrere med din egen smerte. Men prøv å forstå i stedenfor.

Hvorfor er jeg sjalu?
Jeg er en jente, fint sagt ung dame. Jeg ser på meg selv som en veldig intelligent ung dame. Gjennomsnittlig pen og en veldig normal kropp kan jeg si. Med andre ord har jeg god selvtillit og er nokså fornøyd med den jeg er i dag. Men selv om jenter og gutter er fornøyde med seg selv, og trygge på partneren, hvorfor er vi da sjalue? Nå snakker jeg ikke de sykelig sjalue, men sånn vanlig klump-i-magen sjaluisi.

Vi jenter er veldig ulike fra gutter. Det ble til og med lagd en bok kalt "Mars og Venus" som handler om de ulike faktorene som skiller oss fra hverandre i handlinger og tankemønstre. Jeg har ikke lest den selv, men den skal visstnok være ganske bra hvis man vil forstå seg på det andre kjønn. Men tilbake til poenget. Vi er ulike av natur, og vi har vanskelig for å forstå hverandres indre tanker. Vel.. jeg mener oppriktig nok at jeg forstår meg på hvordan menn tenker (i dette tilfelle min mann), men at menn ikke alltid forstår seg på kvinner. Med ikke alltid, mener jeg aldri. Aldri på den måten at de forstår vår side av saken. De kan forstå konteksten, overskrifter, overflater, emner osv. men ikke den virkelige betydningen av hva vi prøver å formidle.

Uansett. Jeg tror nok mange jenter eller unge damer vil kjenne seg igjen i det jeg skal fortelle dere nå. Det finnes jo forskjellige jenter også. Og ikke minst ulike menn. Så det er ikke sikkert dette innlegget er for alle. Men helt sikket for en del. Når det er sagt så føler jeg at jeg har vært utrolig heldig og funnet gullfisken. En mann som er verdens beste far. En jeg føler meg super trygg med. Den perfekte mannen som aldri kunne ha vært utro. Jeg mener ALDRI kunne ha vært utro. Så hva er det jeg er så sjalu for da? Halo! Det er jo jeg som våkner opp med han hver morgen. Det er jeg som er så heldig og har han. Ingen andre. Så hva er egentlig greia? Jeg skal fortelle dere om et scenario som skjedde for ikke så lenge siden:

Kjæresten min skulle ut med en veldig god kompis. Jeg var så glad for at han endelig skulle ut å kose seg med gutta. Han er jo tross av alt en herlig pappa med pappaperm som ikke kommer seg ut så ofte. Kvelden var ung og de danset på dansegulvet. Kompisen min ba han om å danse med en jente som likte kompisen, fordi han ikke orket selv. Så han gjorde det. Nesten hele kvelden. Dette gjorde meg ingenting. Alkoholinntaket ble større og de bestemte seg for å ha naspielet på hotellet som kompisen og noen jenter hadde booket. Så der satt de. Jenter og gutter på en stor suite. En utrolig pen jente kom bort til kjæresten min. Hun prøvde seg inntenst. Han er den trofaste mannen som han er, og aviser litt høflig. Men samtidig er han en flørt av natur, men ingen baktanke. Hun prøver igjen... og igjen..og igjen, samidig som at alkoholinntaket stiger. Hun er pen og forførende. Hjemme har han er kjæreste som ikke har gitt han like tilfredstillende tilbud som hun kan gi han. Det er lenge siden han har hatt sex pga. den lille babien som ligger trygt og rolig i sengen sin hjemme. Men foran han står det en vakker jente, helt klar. Han tar henne ned ved siden av seg, og tar frem telefonen. Der viser han henne et bilde av meg, og et bilde av lille Olivia og sier "beklager, men jeg kan ikke". Han tar så tak i kompisen sin og sier at han må hjem.

Gjorde han ikke det riktige her? Hva mer kan jeg forvente? Hvorfor er jeg sjalu? Jeg skal fortelle dere hvorfor jeg har en klump-i-magen sjalusi her. Jeg, som den intelligente unge damen som jeg er forstår jo selvfølgelig alt (dette er det jeg tenker i hodet mitt, og jeg skriver så dere skal forstå). Jeg vet hva kjæresten min tenker i sitt hodet, uten at han trenger å forklare meg det. Der står hun, kjempe vakker foran han. Han vet han ikke kan, men inne i hodet hans løper tankene fritt. Han tar et blikk opp og ned. Ser for seg at en og en knapp kneppes opp på blusen hennes. Han ser også for seg at det trange skjørte hun har på seg sklir sakte men sikkert opp på hoftene. Han tar tak i hånden hennes og vrir henne rundt så hun står med sin bare rygg til.. og resten forstår dere vel av dere selv. Men så rister han på hodet og tenker. Nei, gud. Er det verdt det i morgen? Er det verdt å risikere hele fremtiden min, mot noen minutter nytelse idag? - og tar så tak i kompisen for å fortelle at han skal hjem.

Hvorfor jeg tenker dette om min perfekte mann som aldri ville vært utro? Vi jenter er nemlig slik: Mange av oss har god selvtillit. Vi liker å bli sett på av andre gutter, vi liker å få annerkjennelse fra andre gutter (og jenter), vi liker å gjøre oss sexy foran andre gutter slik at de vil ha oss, slik at tankene dems løper løpsk. Hvorfor tror dere at jenter kliner på fester? Tviler på at det er fordi man nyter det samme kjønns intime nærvær. Det er vel heller for å pirra mannen, fordi vi syns det er en tilfredsstillelse. Hvis jeg skal snakke som en singel jente. Jeg ser en gutt, drit fint.. jeg tenker han skal jeg ha! Jeg går bort til han med selvtillit.. stooopp! Han har kjæreste.. Vel det stopper ikke meg hvertfall. Jeg kjenner ikke kjæresten, og det eneste jeg er interessert i er å vekke en interesse hos han. Jeg vet med meg selv at jeg kan få han til å tenke. Gjør jeg ting på rett måte, så vil jeg klare å trenge gjennom hans murer av trofasthet, og det vil oppstå nakenbilder av meg i hans hodet. Det behøver ikke utarte seg til at han fysisk gjør noe. For det har man ikke kontroll over. Men tankene til en mann er svake. De er drevet av sexlyst, og det er til syvende og sist det som popper opp i hodet hans. Vel, oppdrag fullført. Dette kan enhver jente med nok selvtillit klare, og dette er nok slik de fleste single jenter med nok selvtillit også tenker.
Så i det kjæresten min går ut døren for å dra på et utested, blokker jeg alle tanker. Jeg vil ikke tenke sånn at dette kommer til å skje. Da ender jeg opp med å bli lagt inn på sykehus. Jeg hadde da ikke egnet meg i et forhold fordi jeg hadde blitt sykelig sjalu. Derfor legger jeg Olivia, skrur på tv´n og tenker på alt annet enn hva som foregår i hodet på min fantastiske mann. Men når jeg får høre om slike hendelser, det er da jeg begynner å tenke. Gutter er gutter, og de klarer ikke slutte å se, de klarer ikke slutte å tenke. Og det er helt greit. Det er slik de er bygd opp. Derfor er det alltid greit å gi dem noe før de går ut den døren slik at lysten ikke er like stor når de er der. I dette tilfelle hadde jeg ikke gjort det. Og jeg vet at tankene løp løpsk kl. 05.00 på en mørk suite med en fin dame som var interessert.

Derimot når en gutt er sjalu, er han ikke sjalu fordi han tror at dama skal være utro. For når en jente har funnet seg en mann finnes det ingen andre menn der ute for dem. Når de ser en fin gutt tenker de på han som et objekt, ikke en sexpartner. Vi ser ikke for oss lange intime scenarioer med dette individet. Vi ser bare en fin gutt. Om en jente skal begynne å tenke slik må det være følelser involvert, og det blir det sjeldent når man treffer en fin gutt ute bare en gang. Gutten er derimot sjalu fordi han VET at andre gutter kommer til å se. Han vet hva andre gutter tenker, han ser for seg at andre gutter har full sex med jenta si i hodet. Og det er det som skiller oss fra hverandre.

21, Oslo

1st runner up in Miss Universe Norway

Kategorier

Arkiv

Design

  • Designet mitt er laget av Ragnhild Buller. Klikk på bildet for å komme til bloggen hennes.
hits